1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Kuopion Muotoilun Opiskelijat Mutka ry. Yhdistyksen nimestä voidaan käyttää myös lyhennettä Mutka. Jatkossa näissä säännöissä opiskelijayhdistyksestä käytetään nimitystä yhdistys. Yhdistyksen kotipaikka on Kuopio.
2. Tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja valvoa Savonia-ammattikorkeakoulun muotoilun opiskelijoiden yleisiä ja yhteisiä etuja sekä toimia jäsentensä yhdyssiteenä, edistää jäsenistön yhteistoimintaa ja valvoa näiden yleisiä ja yhteisiä yhteiskunnallisia, taloudellisia ja opiskeluun sekä työllistymiseen liittyviä etujaan sekä osallistua Savonia-ammattikorkeakoulun yhteiseen opiskelijatoimintaan.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:
voi järjestää kokouksia, seminaareja, koulutus- ja keskustelutilaisuuksia
voi harjoittaa tiedotus-, julkaisu- ja kustannustoimintaa
voi toimia yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan ja muiden vastaavien yhteisöjen ja yhdistysten kanssa
voi tehdä aloitteita ja kannanottoja sekä antaa lausuntoja
voi järjestää jäsenistölleen vapaa-ajan toimintaa
voi olla jäsenenä muissa tarkoitustaan palvelevissa yhteisöissä
voi toimia muilla vastaavilla tavoilla tarkoituksensa toteuttamiseksi
Toimintansa tukemiseksi yhdistys:
voi saada nimiinsä oikeuksia, tehdä sitoumuksia, omistaa kiinteää ja irtainta omaisuutta, vastaanottaa jälkisäädöksiä ja lahjoituksia, kerätä asianomaisella luvalla varoja, harjoittaa taloudellista toimintaa yhdistyslain 5 §:n mukaisesti toimintansa rahoittamiseksi sekä toimia kantajana ja vastaajana sekä
voi kantaa jäsenistöltään jäsenmaksuja.
3. Jäsenet
Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi hyväksytään Savonia-ammattikorkeakoulussa muotoilun koulutusohjelmissa läsnä olevat tutkinto-opiskelijat, jotka hyväksyvät yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Yhdistys voi hyväksyä jäsenekseen myös muita Savonia-ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelmien opiskelijoita. Jäsenen tulee suorittaa yhdistyksen kokouksessa päätetty jäsenmaksuvelvoite. Kannatusjäseneksi voi hallitus hyväksyä yksityisen henkilön, rekisteröidyn yhdistyksen tai muun oikeuskelpoisen yhteisön, joka haluaa tukea opiskelijayhdistyksen toimintaa. Kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.
4. Jäsenen eroaminen ja erottaminen
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.
Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitteet, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja. Jäsen on velvollinen eroamaan yhdistyksestä valmistuttuaan tai erottuaan Savonia-ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelmasta.
5. Liittymis- ja jäsenmaksu
Varsinaisilta jäseniltä sekä kannatusjäseniltä voidaan periä liittymis- ja/ tai jäsenmaksua, joiden suuruuden ja maksuaikataulun päättää yhdistyksen syyskokous. Kunniajäseniltä ei peritä jäsenmaksua. Opiskelijayhdistyksen hallitus päättää jäsenmaksujen kantamistavasta ja -ajasta.
6. Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja tämän lisäksi neljästä kahdeksaan (4-8) jäsentä. Hallituksen jäsen täytyy olla haku hetkellä Savonia-ammattikorkeakoulussa muotoilun koulutusohjelmissa läsnä olevat tutkinto-opiskelija. Jos Jäsen valmistuu kesken toimikauden voi hän jatkaa vielä hallituksen jäsenenä. Yhdistys voi tarvittaessa täydentää hallitustaan kesken hallituskauden. Hallituksen uudet jäsenet nimitetään ylimääräisessä yhdistyksen kokouksessa. Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallituksen kokoukset kutsutaan koolle viimeistään viisi (5) vuorokautta ennen kokousta sähköpostilla. Hallituksen kokous on laillinen ja päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtajan tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Jokaisella hallituksen jäsenellä on käytössään yksi (1) ääni. Hallituksen kokouksiin on mahdollisuus osallistua etäyhteydellä.
7. Hallituksen jäsenen eroaminen ja erottaminen
Hallituksen jäsenellä on oikeus erota hallituksesta ilmoittamalla siitä kirjallisesti muulle hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan. Yhdistys voi erottaa jäsenen hallituksesta, jos jäsen on jättänyt täyttämättä ne velvoitteet, joihin hän on yhdistyksen hallitukseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja. Puheenjohtajalla on oikeus erota yhdistyksen hallituksesta ilmoittamalla siitä hallitukselle tai kutsumalla koolle yhdistyksen kokous ja jättämällä kirjallisen eroilmoituksen. Yhdistys voi erottaa puheenjohtajan hallituksesta, jos puheenjohtaja on jättänyt täyttämättä ne velvoitteet, joihin hän on yhdistyksen hallitukseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja. Puheenjohtajan erottamisesta äänestetään yhdistyksen kokouksessa.
8. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi näistä yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa.
9. Tilikausi ja toiminnantarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Toiminnantarkastajan toimikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään kuukautta ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta hallitukselle.
10. Yhdistyksen kokoukset
Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta. Yhdistyksen kevätkokous pidetään maalis-toukokuussa ja syyskokous loka-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä. Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella paikalla olevalla varsinaisella jäsenellä käytössään yksi ääni. Kannatusjäsenellä ja kunniajäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus mutta ei äänioikeutta yhdistyksen kokouksissa. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan asian ratkaisee kokouksen puheenjohtajan kanta asiaan, vaaleissa kuitenkin arpa. Yhdistyksen kokouksiin on mahdollisuus osallistua etäyhteydellä. Jäsenen tulee ilmoittaa osallistumisestaan yhdistyksen kokouksiin etäyhteydellä kaksi (2) päivää ennen kokousta.
11. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Yhdistyksen kokoukset kutsutaan koolle viimeistään viisi (5) vuorokautta ennen kokousta sähköpostilla.
12. Varsinaiset kokoukset
Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1) kokouksen avaus
2) valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3) todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4) hyväksytään kokouksen työjärjestys
5) esitetään tilinpäätös, toimintakertomus ja toiminnantarkastajan lausunto
6) päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7) käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1) kokouksen avaus
2) valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3) todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4) hyväksytään kokouksen työjärjestys
5) vahvistetaan seuraavan vuoden toimintasuunnitelma
6) määrätään liittymis- ja/tai jäsenmaksujen suuruus seuraavalle kalenterivuodelle
7) vahvistetaan talousarvio seuraavalle vuodelle
8) valitaan hallituksen puheenjohtaja ja tarvittava määrä muita jäseniä hallitukseen jäsenten keskuudesta
9) valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja sekä
10) käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen
kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä
kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan
sisällyttää kokouskutsuun.
13. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolme neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa on sen varat luovutettava yhdistyksen viimeisen kokouksen päätöksen mukaisesti sellaiselle oikeustoimikelpoiselle yhteisölle, joka ajaa yhdistyksen sääntöjen 2
§:ssä mainittuja tarkoitusperiä. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi luovutetaan sen varat samalla tavoin yhdistyksen sääntöjen 2 §:ssä mainittuja tarkoitusperiä ajavalle oikeustoimikelpoiselle yhteisölle.