Hakijalle

Hei Sinä, muotoilun opiskelusta kiinnostunut! Tälle sivulle on koottu sinua mahdollisesti hyödyttävää tietoa, tervetuloa selaamaan! 

Mutka? Opiskelijayhdistys?

Kolmannella asteella (ammattikorkeakoulut ja yliopistot) opiskellessa opiskelijoiden etuja ajavat erilaiset opiskelijayhdistykset. Savonia-ammattikorkeakoululla toimii kaikkien opiskelijoiden etuja ajava opiskelijakunta SAVOTTA, tätä voisi verrata lukioiden ja ammattikoulujen oppilaskuntiin. Lisäksi jokaisella opiskeltavalla alalla on oma yhdistyksensä ja muotoilussa se on Mutka, eli virallisemmin Kuopion Muotoilun Opiskelijat Mutka ry. Opiskelijayhdistysten tarkoitus lyhykäisyydessään on ajaa opiskelijoiden etua, kehittää toimintaa ja järjestää tapahtumia. Opiskelijayhdistykset pyörivät vapaaehtoisvoimin, ja kuka tahansa Mutkan jäsen voi hakea hallitukseen tai toimihenkilöksi, kun hallitushaut loppuvuodesta käynnistyvät. Aktiivisesta järjestötoiminnasta (=hallituksen jäsenenä tai toimihenkilönä toimimisesta) on myös mahdollista saada opintopisteitä.

Lyhyesti:
Savonia = ammattikorkeakoulu
Savotta = Savonian opiskelijoiden opiskelijakunta
Muotoilun koulutusohjelma = hakukohde yhteishaussa, opiskeltava ala Savoniassa
Mutka = Savoniassa muotoilua opiskelevien opiskelijoiden opiskelijayhdistys

Muotoilun opiskelu Savoniassa

Savoniassa on kaksi hakukohdetta:
-Muotoilija (AMK), päivätoteutus sekä
-Muotoilija (AMK), palvelumuotoilu, monimuotototeutus. 

Monimuotototeutus on keskittynyt palvelumuotoiluun, mutta päivätoteutuksessa on useampi linja yhden hakukohteen sisällä. Päivätoteutuksessa on mahdollista opiskella sisutusarkkitehtuuria, teollista muotoilua, vaatetusmuotoilua, korumuotoilua tai palvelumuotoilua. Hakukohde on kaikille sama, oman opintosuunnan valitseminen tapahtuu ensimmäisenä opiskeluvuonna ennen joulua, eli hakuvaiheessa ei vielä tarvitse tietää, mihin haluaa erikoistua. Opetussuunnitelma on suunniteltu niin, että erikoistumislinjoja valitaan yksi, mutta on myös mahdollista yhdistellä useampaa linjaa, se tosin vaatii ylimääräistä työpanosta opiskelijalta. Toisena vuonna suurin osa erikoistumisalakohtaisista kursseista vaatii alle ensimmäisen vuoden erikoistumisopinnot.

Ensimmäinen vuosi Savonian muotoiluopinnoissa on pitkälti kaikille yhteisiä perusopintoja, jotka sisältävät esimerkiksi piirtämistä ja maalausta (erilaiset perspektiiviharjoitukset, materiaalien esiintuominen, maalausta elävästä mallista ja esineistä...), valokuvausta, viestintää, graafisen suunnittelun perusteita ja pakollisia kieliopintoja (englanti ja ruotsi). Ensimmäiset erikoistumiskurssit alkavat ensimmäisen vuoden keväällä. Opetussuunnitelmasta voit katsoa, mitä kursseja on tarjolla. Kurssien laajuus ilmoitetaan opintopisteinä. Yksi opintopiste vastaa noin 27 työtuntia, "normaaliin" tahtiin opiskellessa opintopisteitä tulisi kertyä lukuvuodessa (syyskuu-toukokuu) 60.

Amk- ja yliopisto-opiskelijat tunnistaa katukuvassa usein opiskelijahaalareistaan, joita käytämme erilaisissa opiskelijatapahtumissa. Savonian muotoilun opiskelijoiden haalarit ovat mustat, joissa on oranssit taskut!

Muotoilun koulutus Savoniassa
Päivätoteutus
Päivätoteutuksen opetussuunnitelma
Monimuotototeutus
Monimuotototeutuksen opetussuunnitelma

Tilat

Opiskelu tapahtuu Kuopiossa, Savonian Microkadun kampuksella (Microkatu 1, 70210 Kuopio). Tilat ovat siistit ja modernit, muotoilijat muuttivat tänne entiseltä Opistotien kampukselta vuonna 2020. Muotoilun tiloissa on luokkahuoneita tietokoneilla ja ilman, maalausluokka sekä luokka, jossa on huomioitu palvelumuotoilun erityistarpeet. Kampuksella on myös pajatilat, joita pääasiassa tuotemuotoilun opiskelijat hyödyntävät; puuapaja, metallipaja, tekstiilipaja sekä korupaja. Lisäksi löytyy yhteinen kohtaamispaikka "Muotoilun tori", jonka yhteydessä on oma pieni keittiö välipaloja ja omia eväitä varten. Kampuksella on toki myös kaksi Savotan pitämää kahvilaa sekä opiskelijaruokala, ja pienen kävelymatkan päässä pari lisää.

Haku

Muotoilun koulutukseen haetaan kevään toisessa yhteishaussa, 15.3.2023 - 30.3.2023. Haku tapahtuu Opintopolussa, jossa on myös lisätietoa hakemisesta.

Muotoilija (AMK), päivätoteutus
Muotoilija (AMK), palvelumuotoilu, monimuotototeutus

Mikäli kysyttävää opinnoista tulee, voit olla yhteydessä meihin mutka@mutkary.fi. Löydät meidät myös Instagramista @mutkary !

Instagram

Nähdään pääsykokeissa ja tsemppiä hakuun!